goda vänner

Med så många underbara vänner som ställer upp och som visar att de bryr sig, känns det inte längre lika farligt att flytta. När jag hela tiden blir erbjuden sovplats, till och med boende. Det känns bra att jag alltid kommer att ha någonstans att vara när jag är här. Trots att jag inte har ett eget hem. Inga vänner är som mina och jag uppskattar deras försök att få mig att stanna. Vi har varandra precis där vi ska, trots avståndet. Jag är glad över att vissa planerar hur vi kan ses ofta, när de själva bor i lägenhet i Hudiksvall. "Du har ju oss i Hudiksvall. Det är inte så långt."
Jag gillar mina vänner.

Om nio dagar kommer det vänner och släkt för att hjälpa till att flytta våra saker vidare, igen. Det hinner knappt bli damm under soffan innan den ska förflyttas ytterligare några mil. Kanske är det dumt av mig att faktiskt göra mig hemmastadd. Jag borde kanske låta bli.


Jag struntar i festen med släkten på Lördag. Jag får skaka hand och hälsa på mina kusiner någon annan gång. Jag struntar också i Delsbo på Lördag. Jag känner att jag klarar mig utan de människor jag skulle träffa om jag åkte dit. De ger mig ingenting som är bra längre. Och då klarar jag mig bättre utan. Kanske slår jag mina vänner följe till Bergsjö. Kanske stannar jag hemma.

Jag vet i alla fall att jag ska på folkmusikkväll på Franshammars kraftstation imorgon. Sedan tar jag resten därifrån.


Fram och tillbaka

Nu sitter jag i Delsbo. Inte fortfarande. Utan igen. Jag har spenderat största delen av dagen i Hudiksvall. Jag gjorde ett fynd inne på Gina Trícot. En klänning jag länge velat ha fanns för 150 kr billigare. En storlek för stor dock. Men den är somrig och fin och jag tänkte att den skulle passa idag när vi äntligen hade fint väder.
Vi åkte till Stormyra. Lämnade våra saker och jag bytte om till klänningen. När jag kom ut igen såg det bara dumt ut med en sommarklänning i regnet..

Snart åker jag in till Hudiksvall. Igen. Det känns tråkigt att vara för liten för krogen idag när alla, inklusive ägaren till lägenheten, ska ut. Förutom jag, och Cilla då så klart.




Men jag är glad ändå.

Handla utan pengar

Jag vaknde av att min bror kom in i mitt rum och bad om att få låna något. När han sedan gått ut och efter att fem minuter gått, började jag fundera över vad han gjorde där . När han bara hälsat på en gång på en väldigt lång tid. Han och mormor stod i hallen, redo att åka till Sundsvall. De väntade bara på mamma. Jag tjatade lite om att dem skulle ge mig fem minuter så att jag också kunde följa med.
En kvart senare satte vi oss i bilen.

Jag tog inte upp mitt bakomatkort på hela dagen. Jag visste ju att min bror hade pengar.
Jag kom hem med ett par nya skor, två tröjor och lite annat kraffs. Min mormor och min bror tycker om att ge mig saker. Vilken tur jag har. Eller en enastående övertalningsförmåga.

Nu sitter jag i min mosters lägenhet i Delsbo och vill helst inget annat än sova. Att stiga upp före elva och gå runt på Birsta i flera timmar tog kål på mig. Imorgon firar vi Saras 20års dag tre månader försent.
Bättre sent än aldrig.

Mindre än två veckor kvar.

förnekelse

Två veckor kvar. Sedan lämnar jag mot min vilja mitt hem. Igen.
Jag är inte riktigt redo. Jag är inte redo för något just nu.
Och absolut inte redo att lämna människor. Det kommer inte bli detsamma, trots det inte allt för långa avståndet.
Vi har ju fortfarande helgerna. Men det är många dagar mellan helgerna och det känns jobbigt. Det kommer inte bli som det är nu. Som det varit så länge. Egentligen alldeles för länge, men ändå alldeles för kort.

Det är nog ingen som förstår hur fast jag egentligen är. Hur starkt jag egentligen känner. Knappt så att jag själv förstår det. Jag vill inte förstå, jag kan inte tillåta mig själv att känna så här starkt. Speciellt inte nu. Det kommer ta så hårt. Djupt.


saknad

Tre dagar sedan. Jag packade min första kartong till flytten. Det kändes jobbigt och jag hittade många gamla saker som påminde mig om både bra och dåliga saker. Mest bra saker som blivit till något dåligt.
En dag senare packade jag ytterligare två kartonger. Tre fulla kartonger men man ser ingen skillnad i mitt rum.
Jag hittade till och med ett god jul kort från min far, och sin dåvarande flickvän Laila. De gjorde slut för minst fyra år sedan. Jag frågade mig själv varför jag sparat det så länge, och att jag inte slängde det förra gången jag packade ner mitt hem. Det har liksom hängt med från Friggesund till och med. Jag kunde inte besvara det.
Jag kommer sakna Hassela. Men måste acceptera att det inte längre kommer vara mitt hem.
Det är lugnt... kommer kanske bli i alla fall.

Idag får jag fint släktsällskap. Min bror och min kusin kommer och gör mig sällskap över natten. Vi ska besöka boda borg imorgon. En repris från förra året. Det kan bli trevligt.
Jag saknar min bror. Jag träffade honom för en vecka sedan. Men jag saknar min nyktra bror. Han är bäst i världen.
Mer ofta än sällan.

Just nu, precis som allt är just nu. Om man låter bli att tänka på det som komma skall, om man låter bli att tänka på allt som varit, så är det just nu jag mår som bäst. Om jag bara får vara, precis som jag vill, så mår jag bäst nu. Just nu känns detta så underbart.

Just nu.

bjuråkersstämman

Jag har haft det trevligt i helgen. Nästan hela tiden i alla fall.
De två nätterna i tältet var jobbiga. Den första alldeles för varm och trång, den andra natten alldeles för kall och trång. Men det var mysigt ändå.
Det var skönt att komma till mormor igår, jag tog en varm lång dusch och därefter blev jag bortskämd, hon lagade mig mitt första ätbara sedan lördag förmiddag. Kantarellomelett, det smakade bättre än allt annat. Förmodligen på grund av min hunger. Mätt och belåten bäddade jag ner mig i soffan. Jag hade sådan frossa att det behövdes tre täcken för att jag skulle sluta skaka. Jag vaknade nöjd och åt upp resten av omeletten.

I helgen insåg jag hur lite jag behöver det där. Hur illa det gör mig. Så mycket skitsnack att det gör mig matt. Jag blir matt bara av att tänka på det. Jag orkar inte ens bry mig om det ni säger är sant eller inte. Ni får helt enkelt tro det ni vill. Och det ni tror bevisar hur bra vänner vi egentligen är. Jag vet att ni, precis som alla andra, snackar skit om mig. Det gör mig lite ledsen, men jag orkar inte bry mig. Det kommer aldrig förändras. Och just nu klarar jag mig minst lika bra utan allt det där.


im singing in the rain...

Det var visst inte en promenad jag behövde.
Det hjälpte inte med den där höga musiken i lurarna eller de snabba stegen jag tog.
Det hjälpte inte att få lite frisk luft.
Det fungerade inte alls att rensa skallen.
Det enda som var skönt var regnet. Det som sakta rann ner för mitt ansikte.

Det känns lika mycket nu som det gjorde innan.
Jag tänker på det lika mycket nu som jag gjorde innan.

Jag är inte mindre ledsen nu.

Fan så det kommer kännas. Det känns ju redan nu.


Jag hatar åska. Hatar.

Jag höll för öronen, knep ihop mina ögon så hårt jag bara kunde och satte mig fort på huk i köket. Samtidigt som Magnus står och lutar sig mot bänken och tittar ut genom fönstret, helt fascinerad. När jag sedan hörde att det slutat, vågade jag öppna mina ögon lite, kollade upp på Magnus som bara flinar. Just för en sekund ville jag slå honom, lite av avund tror jag. Vad skönt det vore om man inte var rädd. Utan bara fascinerad. Mamma, minst lika rädd som mig, fick låtsas vara helt orädd, hon höll Tilde i famnen och vill inte visa henne sin rädsla. Så hon blir likadan.

"Nu har det lagt sig, nu kommer det inte tillbaka" säger de och går över till grannen med ett paraply i handen. Jag tände ljus, plockade en hand med gamla tidningar, vissa från 06, vissa från 02. Tog katten i famnen och satte mig i sängen. Livrädd och har händerna beredd för att fort sätta dem över öronen.
Fem minuter efter att de gick, går larmet. Ett stort larm. Jag skickade sms till mamma; "Kom hem", inget svar. Jag ringde istället och hörde genom väggen hennes telefon vibrera.. Jag hörde brandbilen, kollade ut genom fönstret för att se om den åkte förbi. Det gjorde den inte. Men ljudet slogs av, och det brann i ett hus vid Plyfa. Det gick tydligen bra.
Men det är läskigt.

När detta väder kommit och gått idag så blir jag lite skeptiskt över helgen.

Oturen har stannat för länge.

Det där svarta molnet, det där otursmolnet som ligger häröver, det där molnet jag trodde försvunnit. Det där jag trodde att vi skulle få slippa nu, har visst aldrig försvunnit utan bara vilat ett tag. Det är kvar och saker fortsätter att hända. Människor fortsätter att skadas. På egen risk, och inte. Men det spelar ingen roll. Oturen är kvar. Och jag börjar bli riktigt leds på den.

Den där första gången man får höra, man hör bara en liten del, det första jag tänker är "jag kunde ha förlorat honom. Han kunde ha varit död", och sedan gråter man. Gråter för det som kunde ha hänt, för det som kunde ha varit värre. Gråter för att det gick så pass bra som det nu gick.
Nu vet jag hur det känns, att stå så här på sidan och inte kunna agera. Inte ha den där chansen att visa att jag finns där. Han kanske vet, men jag vill se honom förstå det.
Att stå så här på sidan och inte få veta. Gå runt och vara orolig, nervös och helt ovetande. Man hör olika saker från alla håll, vet inte alls vad man ska tro på eller inte. Jag vill bara vara där och veta att det kommer bli bra.

Jag tänker på dig. Och alla de andra.
Alla som står nära, alla som står hjälplös på sidan om. Alla.

10.7

Jag hade en trevlig gårdag. Den började sent och slutade väldigt sent. Eller tidigt.
Fick hela kvällen komplimanger av tre gubbar vars medelålder var ungefär 60. Det är ju åtminstone något.
Det regnade, vi badade och vi hade roligt ändå.

Jag skickade iväg ett sms. Töntigt kan tyckas. Jag bryr mig inte.
Ett långt grattis sms, utan leverans och respons blev det bara jobbigt. Jag vet inte riktigt om jag vill inse. Jag trodde att jag gjort det..

Idag, som så många andra dagar, har min mage valt att vara på någon annas sida än min.
Det börjar bli tröttsamt.

070707

Det har gått så lång tid, för lång tid för att förstå.
Jag minns era leende som om det vore igår. Jag kommer så väl ihåg sista gången jag såg er le.
Det var en underbar tid, sommaren med er.

Två år sedan idag. Och fortfarande minns jag känslan när jag fick höra.

Jag har gått vidare, men inte glömt.
Jag tänker på er fortfarande.
Och jag saknar er.

Jag tror på något efter döden. Men vad det är, är jag inte säker på.
Jag tror i alla fall att ni är tillsammans nu och att ni har det bra.
Jag vet att ni har det bra.
Kim och Johan. Änglarna.

Min fina vän.

Jag hörde vibrationen i mobilen, greppade den fort och läste sedan att vännen fått sin gravsten idag.
Med ett ljus i ena handen och mobilen i den andra gick jag med myrsteg dit.
Mina besök blir allt mer sällan, och allt mer känsliga. Jag nästan fasar över dem, just för att jag inte vet hur jag kommer reagera. Om jag kommer bryta ihop helt. Eller bara lite grand. Hur jag kommer må, då, och efteråt. Men ändå vill jag vara där helst hela tiden.






Stenen var vacker. Det var fint med hans egna handstil på den. Det fick mig att komma ihåg hur lång tid det tog för honom att skriva. Han ville alltid att det skulle se fint ut. Det fick aldrig vara slarvigt skrivet. Min söta lilla hjärtevän.

Nästa vecka är det din 18-årsdag. Om precis sju dagar.
Som du längtade till den dagen.
Om tio dagar har det gått tio månader. Det är sjukt. Ofattbart.
Jag hoppas att du har det bra käraste. Jag saknar dig.

Ska inte tiden börja sakta in snart.. kanske också stanna.

Det står fulla flyttkartonger lite här vars. Det står tomma flyttkartonger som är redo att fyllas i hallen. Alla i familjen har packat ner något, kanske bara något smått, men i alla fall något. Jag däremot har inte rört ett pinal, eller jo, jag har flyttat gamla saker från vinden till mitt rum. Där får de också stanna. Åtminstone någon vecka till.
Jag är inte redo att packa ihop mitt hem igen.. Inte än.

Det känns jobbigt att det redan har förflyttats saker från hemma till borta. Allt går för fort.
Som vanligt. Precis samma hastighet som sist jag lämnade ett hem, jag hinner liksom inte med.

Nu ska jag ut och umgås. En till strand-kväll. Jag måste passa på nu.

RSS 2.0